top of page
Szoptatási tanácsadás

Szoptatási tanácsadás

Gyermekeim születése és a velük töltött évek átformálták a világomat. Magam is tapasztaltam, hogy bár szerettem volna tájékozódni, de nehéz volt kiszűrni a hiteles információkat, sokszor egymásnak ellentmondó tanácsokat kaptam, és nagyon kevesen támogattak igazán a szoptatásban.

Hordozási tanácsadóként már évek óta segítettem családoknak, és magam is nagyon sokszor találkoztam a tanácsadások, baba-mama klubok alkalmával különböző szoptatásra vonatkozó kérdésekkel. Mivel szívügyem a szoptatás, anyatejes táplálás, az anya-baba egység támogatása és a válaszkész gondoskodás, régóta terveztem, hogy szoptatástámogató szakemberként képzem magam tovább.

2020-2022 közt a Semmelweis Egyetem Laktációs szaktanácsadó szakirányú továbbképzési szakán tanultam. A képzés során mélyrehatóan tanultunk a szoptatás biológiai és társadalmi, lelki hátteréről, különböző nehézségek és helyzetek megoldásáról. A szoptatási tanácsadó végzettség megszerzésének érdekében 500 gyakorlati órát töltöttem el az egyik nagy klinikán, a szakdolgozatom témája pedig a szülés körülményeinek és anyai megélésének hatása volt a szoptatásra.

IMG0004_20220213.jpg

Szoptatási tanácsadóként szívesen segítek neked szoptatásra felkészülésben, szoptatási nehézségek megoldásában a kisbabád születésétől kezdve egészen a szoptatás befejezéséig, személyesen, online vagy telefonos formában.

Mikor lehet szükségetek szoptatási tanácsadóra?
 • Ha kisbabát vársz, és szeretnél felkészülni a szoptatásra, vagy ha második/többedik kisbabád várva szeretnéd ezúttal tudatosabban alakítani a szoptatást

 • Ha a kórházi napok során kevésnek ítéltétek meg az anyatejet, pótlást kapott a kisbabád, amit szeretnétek fokozatosan leépíteni

 • Ha kevés a tej, és szeretnéd felderíteni az okát, és megoldást találni az elegendő mennyiségű anyatejhez vezető útnál

 • Ha bimbóvédővel tudsz szoptatni, és ezt szeretnéd elhagyni

 • Ha szeretnél kényelmes szoptatási pozíciókat találni

 • Ha túl sok tejed van, vagy nehezen birkózik meg a kisbabád az erős tejleadó reflexszel

 • Ha fájdalmasnak érzed a szoptatást

 • Ha csomó, mellgyulladás alakult ki a melledbenés az akut problémák kezelése mellett szeretnél támogatást kapni abban, hogy hogyan tudjátok leküzdeni ezeket a nehézségeket, és úgy folytatni a szoptatást, hogy a lehető legkisebb eséllyel térjen vissza

 • Ha a kisbabád nyűgös, sokat sír a szoptatások előtt, után vagy között

 • Ha kérdéseid vannak a szoptatás és az alvás kérdéskörében

 • Ha a kisbabád elutasítja a mellet

 • Ha kérdéseid vannak a hozzátáplálás szoptatásbarát módjairól

 • Ha valamilyen egészségügyi probléma vagy gyógyszerszedés mellett szeretnél segítséget a szoptatásban

 • Ha kérdéseid vannak a szoptatás totyogó kori folytatásával, gyengéd leválasztásával, kistestvér megfoganásával, a szoptatás várandósság melletti folytatásával vagy abbahagyásával, tandemszoptatással kapcsolatban

 • Ha a szoptatás során bármikor kérdéseid vannak vagy támogatásra van szükséged

Mi történik a szoptatási tanácsadáson?
 • A hatékony segítségnyújtás érdekében részletesen meghallgatlak, hogy pontosan miben lenne szükségetek segítségre.

 • Kérdéseket teszek fel neked, hogy minél jobban megismerjük az idáig vezető utatok, a várandósságról, szülésről, egészségügyi előzményeitekről. Arról, hogy hogyan történt a szülés utáni első napokban a szoptatás, hogyan zajlanak jelenleg a napjaitok, milyen gyakran teszed mellre a kisbabád, kap-e pótlást, milyen módszerrel és milyen mennyiségben. Mik azok a dolgok, amik a ti családotok szempontjából fontosak.

 • Szükség esetén meg tudom vizsgálni a kisbabád száját és testét, és ha felmerül olyan kérdés, ami miatt fontos, és megengeded, akkor a melledet is.

 • A tanácsadás során legalább egy teljes szoptatást (és az esetleges hozzátáplálást) végigkísérem.

 • A kérdéseitekre megfogalmazok javaslatokat, amik ha megfelelnek nektek, akkor ki is tudjuk próbálni.

 • Szívesen segítek akár több különböző kényelmes és hosszú távon is fenntartható szoptatási pozíciót találni.

 • Ha szükséges, meg tudom mutatni, hogyan tudsz kézzel vagy kézi/gépi mellszívóval fejni, hogyan tudod a babádnak szoptatásbarát és a ti családi életetekbe is jól beintegrálható módon adni a pótlást.

 • Beszélünk arról, hogy jelenleg mi jelent nektek nehézséget a napjaitokban, és bármilyen kérdésről, ami felmerül bennetek, alvással, hozzátáplálással vagy bármi mással kapcsolatban.

 • Átbeszéljük, mi mindennel tudjátok még támogatni a szoptatást és a saját jóllétetek, milyen eszközeitek lehetnek a kisbabátok megnyugtatására.

 • Amennyiben felmerül valami olyan nehézség, ami meghaladja a kompetenciámat, olyan szakemberhez irányítalak, akinek ez a szakterülete.

A szoptatási tanácsadás jelen lehet párod, vagy más felnőtt a családból, aki támogat téged a szoptatásban, és akinek a társaságában komfortosan érzed magad.
A szoptatási tanácsadásnál fontos, hogy hatékony, a mindennapokban jól használható megoldást kapjatok, amiket a tapasztalataitok szerint alakíthatunk, felülvizsgálhatunk.

A tanácsadás időtartama két-három óra, melyet természetesen, mivel kisbabákról van szó, rugalmasan kezelek. A látogatásom után emlékeztető anyagot kaptok papíron, és ha szeretnétek, digitális formában, valamint szoktam nálatok hagyni információs anyagot.

A tanácsadásnak minden esetben része egy két-három hetes utánkövetés, vagy igény szerint egy fél órás online konzultáció, melyek során átbeszélhetjük, hogy mennyire kaptátok meg a válaszaitokat, milyen kérdések merültek fel bennetek idő közben, vagy mi az, amin esetleg módosítani érdemes. A szoptatás sikerességéig vezető út gyakran nem egy egyszeri tanácsadás eredménye, hanem egy folyamat, amibe a munkát nektek kell beletennetek, de én szívesen mellettetek állok, segítelek titeket információval, meghallgatlak akkor, amikor épp nehéznek érzitek. Ha szükségetek van rá, vissza-visszanézek rátok, kereshettek üzenetben vagy telefonon.

Telefonos konzultációra vagy online szoptatási tanácsadásra is lehetőséget biztosítok

Ha kérdésetek merült fel a kisbabátok szoptatásával és az aktuális kihívásaitokkal kapcsolatban, szívesen segítek nektek egy telefonos vagy e-mailes konzultáció során. Ezt a lehetőséget ingyenesen biztosítom, azonban bizonyos esetekben személyes vagy online szoptatási konzultációt javaslok.

Online laktációs tanácsadást elsősorban akkor javaslok, ha helyileg nem elérhető számotokra megfelelő személyes segítség, illetve ha kúszó-mászó, esetleg totyogó korú gyermeketek szoptatásával kapcsolatban merültek fel bennetek kérdések. Az online konzultáció menete a személyeshez hasonló, ebben az esetben körülbelül 1-1.5 órával érdemes számolnotok.

Árak:

A lenti áraktól egyéni mérlegelés alapján el tudok térni, keress bizalommal akkor is, ha segítségre van szükséged, de nem találod a neked megfelelő konstrukciót.

Személyes szoptatási tanácsadás: 26.000 Ft

 • Az ár tartalmazza a kiszállási díjat Budán, a belvárosi, valamint a dél-pesti kerületekben, Budaörs-Budakeszi-Törökbálint térségében.

 • Lehetőség van szoptatási tanácsadásra Pest más kerületeiben, vagy a budai agglomerációban, szükség esetén más pest megyei településeken, azonban ezekben az esetekben a kiszállási díjat egyedi mérlegelés és egyeztetés után számoljuk.

Személyes szoptatási tanácsadás ikergyermekek vagy különböző korú testvérek tandem szoptatása esetén: 26.000 Ft​

 • Helyszín és kiszállási díj a fentiek szerint.

Online szoptatási tanácsadás: 14.000 Ft​

Szoptatós minitanácsadás: 14.000 Ft

 • 30-45 perces minitanácsadás személyesen a 11. kerületi otthonunkban, vagy online.

 • Amennyiben szeretnétek az otthonotokban vagy más helyszínen, egyedi mérlegelés és egyeztetés után kiszállási díjat számolok

Telefonos konzultáció: Ingyenes.

Szoptatásra felkészítés:​

 • Csoportos felkészítés (2-5 család részvételével): 14.000 Ft/fő

 • Egyéni felkészítés esetén kérlek, keress a személyre szabott árért

Szoptatástámogató Anya-Baba Kör: Ingyenes vagy adományos, ha értékesnek tartod a munkám, kérlek, támogasd 1500-2000 Ft-tal.​

Kislányomat a hátamon hordozva sétálok a Duna partján

Szoptatás,
Babahordozás

Információk, praktikus segítség, elvárás- és ítélkezésmentes támogatás a saját utatok megtalálásában.
bottom of page