top of page
A dúlaságról

A dúlaságról

A nők mindigis támogatást élveztek a szülésnél, a várandósság alatt és a gyermekágyas időszakban. 

A 'doula' görög eredetű szó, melynek jelentése asszonytársi segítő. Laikus segítő, azaz ebben a szerepben nem vagyok egészségügyi személyzet, nem tisztem értelmezni a leleteid, és véleményt mondani róluk. Egy olyan támogató női minőséget képviselek melletted, mellyel elvárásmentesen segítelek át az életednek ezen a sokszor nem könnyű időszakán, mikor édesanyává vagy több gyermekes édesanyává válsz.

A várandósság, a szülés-születés, és a gyermekágyas időszak saját gyermekeim érkezésével kezdett foglalkoztatni. Első gyermekem születése során megtapasztaltam, milyen az, amikor nem úgy alakul a szülésem, ahogy elképzeltem. Második gyermekem születésénél pedig egy csodálatos császármetszés utáni hüvelyi szülést, azaz VBAC szülést élhettem át. Harmadik gyermekem pedig már beavatkozásmentesen születhetett.

Hosszú utat jártam be, és magam is vallom a támogatás, a testi-lelki felkészülés és az informálódás fontosságát.

Fontosnak tartom, hogy egyetlen anya se maradjon egyedül a várandóssága alatt vagy a gyermekágyas időszakban, aki szeretné, hogy mellette álljon egy segítő, és akit megnyugtat a jelenlét.

A gyermekágyas időszak iránt érdeklődve 2020 augusztusában elvégeztem Meső gyermekágyas segítő képzését.

2020 szeptemberében pedig részt vettem Dézsi Rékánál a Dona International magyarországi dúlaképzésén. A tanulást az egy éves Holisztikus Dúlaképzésen folytattam 2020-2021-ben, ahol sokrétű ismeretet szerezhettünk a várandósság-és szüléskísérésről, valamint a gyermekágyas időszakról, különböző módszereket ismerhettünk meg. 2022 júliusában Meső 'Párkapcsolatok támogatása szülőszobán innen és túl' című képzésén volt lehetőségem újra tanulni.

Első gyermekemmel várandósan

Dúlaként a jelenlegi élethelyzetemben (három gyermekem mellett) elsősorban ezekben a helyzetekben tudok nektek segíteni:

  • Ha a szülésedre készülve kérdések, kétségek merültek fel benned, amiket szeretnél átbeszélni valakivel, aki meghallgat

  • Ha szeretnél felkészülni a szülésedre, és átbeszélni valakivel, hogy mi fontos számodra

  • Ha a szülésed után szeretnéd átbeszélni valakivel a történteket

  • Ha a gyermekágyas időszakban szeretnél valakivel beszélni a jelenlegi élethelyzetedről, kétségeidről

  • Ha szeretnél felkészülni a kisbabád gondozására

  • Ha szeretnéd, hogy valaki melletted legyen az első időszakban, amit a babáddal töltesz

  • Ha a babád gondozásával kapcsolatos kérdésekről szeretnél beszélni valakivel

  • Ha több gyermeked van, vagy ikreid születtek, esetleg más miatt bonyolultabb a helyzeted, és segítségre van szükséged a gyermekágyas vagy kisbabás időszakban

  • Ha kimerült vagy, és nagy szükséged van arra, hogy pihenhess kicsit, vagy vehess egy kellemes zuhanyt anélkül, hogy aggódnod kéne a babád miatt.

Ha kérdéseid vannak, vagy segítségre van szükséged, keress bátran, és a ti saját élethelyzeteteknek megfelelő megoldást keressük meg.

Újszülött babám alszik a mellkasomon
Kislányomat a hátamon hordozva sétálok a Duna partján

Szoptatás,
Babahordozás

Információk, praktikus segítség, elvárás- és ítélkezésmentes támogatás a saját utatok megtalálásában.
bottom of page