top of page

A babahordozásról

Mikor karban tartjuk, öleljük, ringatjuk, kendőbe kötjük a gyermekeinket, magunk is tapasztaljuk, hogy megnyugszanak, elégedettek, és szülőként is fantasztikus érzés ölelni, érezni a kisbabánk illatát, hallgatni a szuszogását.

Két hónapos babámat elöl hordozom, miközben a homlokát puszilom

A csecsemő számára közelségünk jelenti a biztonságot, a gondoskodást, ösztönösen tudja, hogy szüksége van rá. 

Testünk érintése segíti a kisbabánkat a kezdeti időszakban abban, hogy összehangolódjon a légzésünk, szívverésünk, így a még fejletlenebb szabályozó rendszerük segítséget kap. Segítjük a hőszabályozó rendszerüket, így a hidegben melegítjük őket, a kánikulában pedig óvjuk a túlmelegedéstől. 

A helyes babahordozás segíti a kisbabánk megfelelő csípőfejlődését. Teljesen tehermentesítjük a gerincüket, de mégis lehetőséget kapnak arra, hogy erősítsék magukat, fejlődjenek, erősítsék a nyakukat, hátizmaikat.

Mozgásunkkal már az anyaméhben apró ingereket kap a kicsik idegrendszere, és ezek az úgynevezett vesztibuláris ingerek később ringatáskor is fontosak számukra, az egyensúlyi rendszer fejlesztése számtalan területen segíti őket, a mozgásfejlődésben, a későbbi beszéd kialakulásában, tanulásban és a szociális készségekben is. A kisbabáinknak fejleszti az idegrendszerét a szülő bőrének, ruhájának az érintése, markolászása. Amikor karban tartjuk, vagy hordozzuk őket, közvetlenebbük tudunk kommunikálni, elöl vagy csípőn látják az arcunkat, a szánk mozgását, ami segíti a későbbi beszédfejlődést.

Ezek az ingerek és fejlesztő hatások minden gyermek számára hasznosak, de különösen fontosak a koraszülött babáknak, akik a megszületésük után jó eséllyel sok időt töltöttek inkubátorban mellőzve a mozgásokat, illetve az eltérő fejlődésű gyermekeknek, akik így közelebb kerülhetnek a társaikhoz.

A babahordozás segíti a szoptatást, hiszen így a kisbabák könnyebben jelzik az igényeiket, és hamarabb tudnak rá választ kapni, illetve a testközelség segíti a tejtermeléshez szükséges hormonok termelődését.​

A hordozás lehetőséget ad az apai gondoskodásra, hogy már egészen apró korban elmélyülhessen a gyermekükkel a kapcsolatuk.​

A válaszkész gondoskodás csökkenti a kisgyermekekben a stresszt, pozitív hormonális hatások indulnak meg, ez segíti az idegrendszer és az agy fejlődését, ami a felnőtt kori stresszkezelésre is kihat. Ezáltal a szülői jelenléttel és az adekvát válaszokkal, a kisbabánk megnyugtatásával, ölelésével sokat tehetünk azért, hogy a későbbi élete során is boldogabb lehessen.

A hordozás során biztonságos ölelésünkből ismerhetik meg a világot.

Az emberiség mindigis hordozta a kisbabáit, ahogy ma is mindannyian hordozunk, ki karban, ki kendőben, hordozóban. Az eszközben való hordozás praktikus, és számtalan helyzetben megkönnyíti az életünket. Segíthet a házimunkák vagy akár házon kívüli munkák elvégzésében, megkönnyíti a sétákat, közlekedést vagy akár a tömegközlekedés, lehetőséget ad számunkra a gyermekünkkel együtt való sportolásra, utazásra. 

A hordozás megkönnyíti a kisbabánk elaltatását, hiszen megnyugszanak, ellazulnak, biztonságban érzik magukat.

Kendőben alvó babával egy családi eseményen
A babahordozásról

Szeretnéd hordozni a kisbabád, és elakadtál?

Így tudok neked segíteni
Egy édesapát karikás kendő használatára tanítok, a kötést gyakorlóbabával mutatom neki

Ha szeretnél különböző hordozóeszközöket próbálni, akár egy tanácsadás vagy minitanácsadás keretein belül, vagy hosszabb-rövidebb időszakra bérelni.

Olvass tovább itt!

Egy édesapának mutatom a baby méretű csatos hordozó beállítását
Kislányomat a hátamon hordozva sétálok a Duna partján

Szoptatás,
Babahordozás

Információk, praktikus segítség, elvárás- és ítélkezésmentes támogatás a saját utatok megtalálásában.
bottom of page